Door zaken te oefenen en te doen, leren de meeste mensen het snelst. Het bewijs ervan is aangetoond bij DOL Drama Op Locatie in de vorm van drama-oefeningen. Om de deelnemers, die niet gewend zijn om te spelen toch het spel in te trekken, werden deze in een workshop voorafgaand aan het spel klaargemaakt om te (durven) spelen. Centraal in de workshop staan de dramaoefeningen die als doel hadden een veilige omgeving te creëren, de leden van de groep op elkaar af te stemmen, leren ja-zeggen tegen een spelaanbod en leren spelen met hoge en lage status.

Niet alleen bij DOL Drama Op Locatie is de toegevoegde waarde van workshops aangetoond, maar ook tijdens workshops in de Larp scene. Zo is vlak voor het openingsritueel van Summoning VImet alle figuranten die deel zouden nemen aan het ritueel drama-oefeningen gedaan. De figuranten groeiden in enkele minuten van wat schuchtere nieuwelingen tot energierijke spelbegeleiders. Op Dans der Dageraad brachten de algemene spelworkshops actief basiskennis over spel bij. Maar vooral de cultuurworkshops vormden het belangrijkste onderdeel van de workshops op Dans der Dageraad. De groepen kregen de maniertjes aangeleerd van het volk, de gewoonten en tradities. Tevens werd aan teambuilding gedaan, zodat de deelnemers zich echt onderdeel van het volk voelde.

Het geven van de cultuurworkshops is een zeldzaamheid op de Nederlandse Larp evenementen. Hoe komt het op een evenement met groeperingen voor dat deze verdacht veel op elkaar lijken en dat ze nauwelijks onderscheidend zijn? Het gaat hier over groepen die in het kader van de spelwereld door de spelleiding in het leven zijn geroepen. Een dergelijke groepering is vaak niet goed uitgewerkt. Vervolgens mag de speler vanuit een stukje tekst uit de spelwereldgids zich onderdeel van deze groep gaan voelen. Dat is niet gemakkelijk voor de speler, ook niet voor ervaren spelers. Uitzondering op dit fenomeen zijn spelersgroepen die in de voorbereiding op het evenement hun best hebben gedaan een eigen identiteit te creëren. De oproep aan Larp schrijvers en organisatoren is om als er verschillende groepering aanwezig zijn op het evenement tijd in ruimen om de eigen (maniertjes van de) cultuur te oefenen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, noch lang te duren.

Een tip: schrijf de oefeningen die je zelf krijgt direct op voor eigen gebruik.

Boek

Real Life Games

Sword Tag

Sword Tag

Als een team op avontuur in een fantasy werkelijkheid: beleef bijzondere situaties waar als je er met woorden niet uit komt, magie en een heus gevecht je de uitweg kan bieden.

Lees meer
Escape Game ‘After the Heist’

Escape Game ‘After the Heist’

Een spannende nacht is achter de rug, maar het is gelukt! De kluis uit het kantoor van de conservator van het Rijksmuseum staat nu hier op tafel. Welk team gaat er vandoor met de buit?

Lees meer
Larpen: ‘Fantasy Heroes’

Larpen: ‘Fantasy Heroes’

Als een team op avontuur in een fantasy werkelijkheid: beleef bijzondere situaties waar als je er met woorden niet uit komt, magie en een heus gevecht je de uitweg kan bieden.

Lees meer
Heel ons dorp bakt!

Heel ons dorp bakt!

Beleef de spanning en opwinding van een taartenbak competitie. Maar ervaar ook de beklemmende sfeer van een kleine gemeenschap, waar iedereen over iedereen praat.

Lees meer
Space Heroes

Space Heroes

De ultieme samenwerkingsgame. Als bemanning van een ruimteschip ervaar je in een verre toekomst aan den lijve dat goed leiderschap en onderlinge communicatie de sleutel tot succes is. Een ervaring vol spanning en sensatie met als resultaat: ‘Mission accomplished!’. Het alternatief: de eeuwige ruimte…

Lees meer
Escape The Box

Escape The Box

Werk als team samen om binnen het uur de puzzels op te lossen om zo de loper te bakken te krijgen die jullie allen bevrijdt! Dat doe je bij jou op locatie en samen met veel collega’s tegelijkertijd.

Lees meer
Agaath’s erfenis

Agaath’s erfenis

Deze demo game geeft een beeld van wat een Real Life Game inhoudt. Workshops, rollen, spelregels, ‘game mechanics’, alles er op en aan. En dat in een half uur.

Lees meer
Translate