Hypocras (ook wel ‘mulled wine’ genaamd) is een kruidenwijn die prima koud en eventueel warm gedronken kan worden. Omdat in de Middeleeuwen de kwaliteit van de wijn meestal niet zo best was, werd deze met behulp van kruiden en honing op smaak gebracht. Hypocras heeft qua smaak wat weg van ‘Gluhwein’ vanwege de kaneel, maar daar houdt de vergelijking wel een beetje op.

Natuurlijk kan Hypocras, naast mede en bier, niet ontbreken op een Larp!

 

Recept Hypocras

Tijdens de Larp Fantasy Heroes loop je het risico dat je een ‘Gnome’ treft die dit drankje met je wilt delen. Mocht je zelf dit drankje willen maken, dan kan dat. Het is betrekkelijk eenvoudig:

  • 1 fles goedkope, zware rode wijn, zoals een Bordeaux, Zuid Afrikaan of Spaanse Navarra of
  • 1 fles goedkope, stevig droge witte wijn
  • 6 kruidnagels
  • 6 groene kardemom pitjes
  • 20 gram kaneelstokjes
  • 40 gram fijngehakte gemberbolletjes of bakgember
  • 80 gram rietsuiker
  • enkele druppels rozenessence

Doe alles in een glazen karaf en meng tot de rietsuiker ongeveer is opgelost. Dek de karaf af met aluminiumfolie. Roer dit mengsel iedere dag. Laat dit 2 tot 3 dagen trekken. Leg een schone stoffen zakdoek in een zeef, trechter of vergiet en giet de Hypocras hier doorheen. Bewaar in een luchtdichte fles.

Drink smakelijk en geniet met mate!

 

Alcoholvrij alternatief: Ridderlimonade

Neem een lege glazen of stenen fles met een beugelsluiting. Pers een halve limoen en doe het sap in de fles. Vul aan met honing naar smaak. Een knijpfles honing werkt in dit geval het makkelijkst. Vul de fles voor een vijfde deel met warm water. Sluit de fles en schud net zo lang tot de honing is opgelost. Vul aan met koud water en laat eventueel terugkoelen in de koelkast.

Drink smakelijk en geniet met je maten!

 

Boek

Real Life Games

Larpen Fantasy Heroes

Larpen Fantasy Heroes

Als een team op avontuur in een fantasy werkelijkheid: beleef bijzondere situaties waar niet alleen woorden, maar ook magie of een gevecht een uitweg bieden.

Lees meer
Agaath’s erfenis

Agaath’s erfenis

Escape game Agaath’s erfenis: ga jij er vandoor met de erfenis van Agaath? Maar dan zullen jullie eerst het testament erbij moeten puzzelen…

Lees meer