Home » Maatwerk en serious game design » Loevestein bezet!

- serious game design, storytelling & realisatie - 

LOEVESTEIN BEZET!

[Real Life Escape Game voor Slot Loevestein]

WAT

Escape game ervaring voor grote groepen omdat met de bestaande escape room, met slechts een maximale capaciteit voor 7 spelers, hen niet kan bedienen.

WIE

Families, vrijgezellenfeesten en bedrijfsuitjes

STORYTELLING

Gebruik het verhaal van de Bossche Geus Herman de Ruyter die op 10 december 1570 in opdracht van Willem van Oranje succesvol het slot wist over te nemen. Verkleed als monniken vroegen ze onderdak aan de kasteelheer Arnt de Jeude.

SAMENWERKING

Slot Loevestein (Opdrachtgever en SME)

PROJECTRESULTATEN

  • Een real life escape game
  • 8-24 deelnemers per run, maximaal 48 deelnemers gelijktijdig
  • Twee sets spelmaterialen en kostuums
  • Getrainde spelbegeleiders
  • 19 unieke puzzels
  • 90 minuten ervaring

ZELF ERVAREN

De real life escape game was te spelen op Slot Loevestein.

LB

Nieuwe escape-game op Slot Loevestein blijft trouw aan de historie

Bron: bd.nl, Jens Verhagen en Bertjan Kers  Foto Ricardo Smit

POEDEROIJEN - Niet ontsnappen à la Hugo, maar inbreken als Herman. Loevestein heeft binnenkort een ‘escape game’. Al puzzelend nemen spelers het bekende slot in, verkleed als historische personages. ,,Varen, vechten, zingen en plunderen. En wij zijn aan niemand loyaal.”

Het spel Loevestein Bezet is nog niet goed en wel begonnen of de deelnemers bespreken al wat te doen met de buit die voor het grijpen ligt. ,,10.000 goudstukken, wat zou jij daarmee kopen?”, zo jut ‘Herman de Ruyter’ de ongeveer twintig testspelers van de nieuwe escape game op.

Herman is eigenlijk Carel Ketelaars van het bedrijf IntoTheMirror, de ontwikkelaar van Loevestein Bezet. En als hij begint te praten, is het niet langer oktober 2018 maar de nacht van 10 december 1570. Op spannende toon: ,,Het slot én de rijkdommen van slotheer Arnt de Jeude, dat zijn onze doelen van vandaag.”

De spelleider is gekleed in een pij, net als zijn ‘handlangers’. De échte Herman de Ruyter nam Loevestein namelijk in met een slinkse list, verkleed als monnik. Hij deed dat in opdracht van Willem van Oranje, die het slot samen met de steden Woudrichem en Gorinchem beschouwde als de ‘Sleutel van Holland’.

Ontsnapping

,,We blijven tijdens het spel zo dicht mogelijk bij die geschiedenis”, zegt Loevesteinconservator Sunny Jansen over Loevestein Bezet, dat voortborduurt op de escape room-hype. Ook Loevestein heeft sinds een klein jaar zo’n kamer, die geheel in het teken staat van de beroemde ontsnapping van Hugo de Groot uit het slot. ,,In dit spel ontsnap je niet als Hugo, maar breek je in zoals Herman.”

De behoefte aan een ‘game’ naast een ‘room’ was er op Loevestein al langer, zegt Jansen. ,,Het voordeel van een game is dat we grotere groepen kunnen ontvangen. Eerder moesten we die vaak ‘nee’ verkopen. Dit soort spellen zijn immens populair. Er is echt een wereld voor ons opengegaan.”

Dat geldt ook voor deelnemers, die al puzzelend zowat een hele geschiedenisles voorbij zien komen. Over protestanten, beeldenstormers, prinsgezinden en watergeuzen bijvoorbeeld. Dat zijn de vier fracties waarin spelers van Loevestein Bezet worden ingedeeld. Elk hebben ze bij het ‘veroveren’ van het slot hun eigen taak, specialiteit en – om het allemaal nog extra spannend te maken – agenda. ,,Varen, vechten, zingen en plunderen. En wij zijn aan niemand loyaal”, zo stelt Eric, voor de gelegenheid gepromoveerd tot aanvoerder der watergeuzen.

Conservator Jansen schreef samen met Ketelaars het verhaal van het spel. ,,Elk personage heeft echt bestaan”, benadrukt ze. ,,Aanwijzingen die spelers vinden, zoals een brief geschreven door Willem van Oranje, zijn kopieën van echte exemplaren. Geen enkele puzzel is er zo maar eentje. Ze hebben stuk voor stuk te maken met ware gebeurtenissen.”

Vijf kwartier

Slechts op een enkel punt wordt afgeweken van de historie. De bezetting van het slot kan namelijk schromelijk mislukken als het de spelers niet binnen vijf kwartier lukt om alle puzzels te kraken én de goudstukken in handen te krijgen.

Bovendien is het spel eerder afgelopen dan waar het verhaal van de échte Herman de Ruyter eindigde in 1570: onthoofd op de Markt van Den Bosch. Dat tot vreugde van ‘nep-Herman’ Ketelaars. Lachend: ,,Ik begin elke dag gewoon opnieuw aan de inname van Loevestein.”